TESTUL DE EFORT

 
 
 

De ce este util testul EKG de efort?

Testarea la efort permite identificarea unor eventuale anomalii ale inimii, responsabile pentru simptomatologia pacientului şi care nu sunt evidente în condiţii de repaus.

Există situații în care inima, deși funcționează normal în condiții de repaus, are capacitate redusă de a se adapta la efort. Acești pacienți au simptome precum durere în piept (angina pectorală) sau lipsă de aer (dispnee) doar la efort, fiind asimptomatici în repaus. Astfel, dacă aveţi durere în piept sau respiraţie dificilă la efort, electrocardiograma de efort poate arăta dacă aceste simptome sunt determinate de afectarea arterelor coronare.

În timpul efortului fizic inima își crește forța și frecvența de contracție pentru a asigura un debit cardiac adecvat, astfel ca la efort se pot demasca anumite afectiuni, in special boala arterelor coronare.

În funcție de rezultatul testului de efort și al altor investigații medicul cardiolog va putea face o recomandare cu privire la tratament sau la efectuarea altor teste suplimentare pentru a obține un diagnostic cât mai corect.

Înainte de testul de efort

Înainte de testul de efort este obligatorie efectuarea unei ecografii cardiace.

Se va evita consumul de cafea sau de băuturi energizante, băuturi ce conțin cafeină, alcool. Se va evita fumatul (cel puțin cu 2 ore înaintea testului de efort) nu se va servi masa (cu cel puțin 3 ore înainte de test).

În funcție de tratamentul de fond, anumite medicamente vor fi oprite înaintea efectuării testului (în special betablocantele, ex metoprolol, bisoprolol, carvedilol).

Pacientul va efectua testul îmbrăcat într-o ținută lejeră, tip sport, cu încălțari cât mai comode.

Pentru a programa un test EKG de efort în Ponderas Academic Hospital sună la: 0219886

În ce constă testul?

Testul se realizează pe bandă sau pe bicicletă după un protocol standard în care nivelul de efort crește progresiv.

Se vor aplica pe toracele pacientului electrozi conectați la aparatul EKG, cu ajutorul cărora se va urmări activitatea electrică a inimii.

Testul de efort are mai multe etape, iar tipul protocolului de efort este stabilit de medicul cardiolog. Cel mai des folosit protocol (BRUCE), presupune creșterea gradată a vitezei și a înclinației benzii (banda rulantă este prevăzută cu 5 trepte de viteză și 5 trepte de înclinație pentru a mări succesiv efortul pacientului).

Durata testului va depinde de simptome şi de capacitatea de efort a pacientului.

Rezultatele testului de efort

Un test al cărui rezultat este normal (fără modificări pe electrocardiogramă în timpul efortului și fără simptome de durere în piept) se numește test de efort NEGATIV.

Testul se considera POZITIV daca pe traseul EKG apar modificări semnificative în timpul efortului. În acest caz se suspectează existența unor leziuni semnificative la nivelul arterelor inimii si este nevoie de o investigație suplimentară prin care se vizualizează arterele coronare, numita coronarografie.

Citește mai multe despre coronarografie