Warning: Undefined variable $title in /home/promediq/public_html/infarct.ro/wp-content/themes/x/framework/legacy/functions/frontend/featured.php on line 52

Cardiologie intervențională în Ponderas Academic Hospital

Dr. Radu Pretorian Sfaturi medicale cardiologie

În departamentul de cardiologie interventionala din Ponderas Academic Hospital se realizează proceduri minim invazive pentru diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor cardiovasculare: coronarografie, arteriografie, angioplastie coronariană și periferică, dar și intervenții de implant de stimulatoare, defibrilatoare cardiace și sisteme de resincronizare.

Utilizand tehnică medicală de ultimă generație, spitalul Ponderas oferă tuturor bolnavilor o îngrijire de calitate, la standarde europene. Tehnicile operatorii minim invazive au numeroase avantaje pentru pacienți: procedurile sunt rapide, cu disconfort minim pentru pacient, se efectueaza cu anestezie locală, durata de spitalizare și recuperarea sunt scurte, activitatea poate fi reluată rapid după intervenție.

Echipa de medici cardiologi interventionisti poate evalua si trata o gama larga de probleme cardiovasculare, de la boala arterelor coronare, insuficienta cardiaca si tulburarile de ritm cardiac pana la bolile valvelor cardiace.

Boala coronariană este cea mai frecventa boala cardiaca, iar manifestarea ei cea mai redutabila este infarctul miocardic. Tipic pentru boala coronariana este aparitia durerii in piept, in zona toracelui anterior, asa numita angina pectorala.

Tratamentul bolii coronariene depinde de aspectul si stadiul acesteia, iar deciziile terapeutice sunt luate de catre echipa multidisciplinara individualizat pentru fiecare pacient in parte.

Angioplastia cu stent este principala metoda de revascularizare coronariana, cu o rata de succes de peste 95% si risc scazut de complicatii. Se efectuează în spital, în sala de cateterism cardiac și necesită de obicei internare de 24 h.

Procedura de angioplastie este indicata atunci cand coronarografia evidentiaza ingustari (stenoze) semnificative ale arterelor coronare, vasele de sange care hranesc muschiul cardiac.

Stimulatorul cardiac este un dispozitiv electronic de mici dimensiuni care este plasat sub piele, la nivelul toracelui, pentru a trata anumite tulburari de ritm cardiac. Tulburarile de ritm cardiac (aritmiile) reprezinta tulburari ale sistemului electric al inimii, in care inima bate mai repede sau mai incet decat normal si, in anumite cazuri, neregulat. Stimulatoarele moderne sunt programate sa functioneze numai cand este nevoie, astfel incat sa nu concureze cu bataile naturale ale inimii. In general, nu vor fi trimise impulsuri electrice catre inima decat daca ritmul natural al inimii scade sub limita inferioara setata a stimulatorului cardiac, in functie de modul in care acesta a fost programat de medicul aritmolog, conform necesitatilor tale.

Defibrilatorul intern este un dispozitiv electronic care monitorizeaza in mod continuu semnalele electrice ale inimii (ritmul cardiac). Atunci cand detecteaza un ritm foarte neregulat si rapid care ar putea cauza stop cardiac, defibrilatorul emite o descarcare electrica foarte scurta, dar intensa (soc electric), restabilind ritmul cardiac. Descarcarea electrica suprima aritmia si permite restaurarea ritmului normal. Dispozitivul, de marimea unui ceas de mana, este implantat la nivelul peretelui toracic, frecvent intr-un buzunar subcutanat (sub piele). Una sau doua sonde speciale vor face legatura cu muschiul inimii. Prin aceste sonde se poate administra curentul de defibrilare. Defibrilatorul intern prezinta o serie de algoritmi (programe) prin care poate sa detecteze (sa “vada”) tahiaritmiile si sa le diferentieze de ritmul normal al inimii.

Prin investițiile constante în tehnologie, pe lângă procedurile uzuale este posibilă realizarea de proceduri complexe pacienților cu risc inalt. Una dintre aceste proceduri inovatoare este terapia Shockwave, care este folosită în cazurile în care angioplastia cu balon sau cu stent nu se poate realiza în condiții de siguranță, din cauza calcificărilor coronariene severe. Cu ajutorul unui aparat special, prin intermediul unui balon, se emit unde de șoc care fracturează calciul prezent în pereții arteriali, permițând expandarea în condiții de siguranță a stentului și readucerea vasului la calibrul normal.

Un alt atu al centrului cardiovascular din Ponderas Academic Hospital este consolidarea unei echipe complete de cardiologie, care în momentul actual are calificarea necesară pentru a trata toate tipurile de pacienți, inclusiv pe cei cu probleme majore.

Angiograful performant Philips Azurion permite realizarea inclusiv de proceduri de radiologie interventionala. Una dintre cele mai utilizate proceduri interventionale din sfera ginecologica, dar nu numai, este embolizarea. Aceasta interventie inlocuieste chirurgia laparoscopica in tratamentul fibroamelor uterine unice sau multiple, cu dimensiuni de la 2 la 15 cm. Prin embolizare sunt tratate simultan toate fibroamele, indiferent de numarul, dimensiunile sau localizarea acestora. Astfel revine la o structura apropiata de normal, redevine fertil iar riscul de recidiva este minim, de 30 de ori mai mic decat cel de dupa miomectomie. Embolizarea poate fi utilizata si in multe alte afectiuni, pentru a opri sangerararile anormale sau pentru a bloca fluxul de sange catre o tumora sau malformatie vasculara.

Fibromul uterin este cea mai frecventa tumora a sistemului reproductiv feminim. Peste 30% dintre femei au unul sau mai multe fibroame uterine, insa mai mult de 99% dintre acestea sunt benigne (necanceroase).

Fibroamele uterine pot varia in marime, de la marimea unui bob de mazare pana la marimea unei mingi de baseball sau a unui grapefruit mic, putand provoca dureri pelvine, balonare, constipatie, urinare frecventa si menstruatii abundente. Cand aceste simptome afecteaza calitatea vietii pacientei, se recomanda inceperea tratamentului.

Solutiile terapeutice sunt variate, iar alegerea apartine pacientei, dupa ce aceasta a fost corect informata cu privire la optiunile sale. De asemenea, planul terapeutic propus trebuie sa tina cont de dorintele si obiectivele pacientei , cum ar fi dorinta de a avea un copil, dorinta de a-si pastra uterul, de a evita anestezia generala, de a beneficia de o procedura minim-invaziva, care sa ii permita o recuperare rapida si, nu in ultimul rand, dorinta de a elimina riscul de aparitie a cancerului.

Tehnicile de radiologie interventionala sunt utile si in diagnosticul si tratamentul diferitelor afectiuni hepatice, de la tumori hepatice – hepatocarcinom si metastaze hepatice cauzate in special de cancerul colorectal, metastaze hipervasculare (aparute ca urmare a tumorilor neuroendocrine si tumorilor renale).

Interventiile de radiologie interventionala pe partea de oncologie si gastroenterologie se folosesc din ce in ce mai frecvent datorita preciziei diagnosticului si tratamentului, cu efecte directe asupra cresterii calitatii si duratei de viata a pacientilor. Dintre acestea, cel mai frecvent utilizata este procedura de chemoembolizare, o interventie moderna, de mare finete, care presupune utilizarea de mici catetere de 1 mm, pentru tratarea leziunii de la nivelul ficatului, fara a afecta tesutul sanatos.

Tot prin tehnici interventionale pot fi tratate accidentul vascular cerebral, anevrismele cerebrale, stenozele arterelor carotide, malformatiile vasculare superficiale, malformatiile vasculare spinale si multe altele.

Pentru programări apeleaza 0732301418

Ți-au fost utile informațiile de mai sus? Împărtășește-le și prietenilor tăi. Distribuie pe: