HOLTERUL de TENSIUNE

 
 
 

Holterul de tensiune (Holter TA) este util pentru diagnosticul corect al hipertensiunii arteriale și pentru o mai bună urmărire a pacienților diagnosticați deja cu hipertensiune arterială, pentru aprecierea eficacității tratamentului administrat.

În ce constă testul ?

Monitorizarea de tensiune constă în măsurarea automată a tensiunii arteriale la intervale de timp prestabilite pe parcursul a 24h în timp ce pacientul își desfășoară activitățile zilnice uzuale.

Aceasta se realizează prin montarea unui aparat de dimensiuni mici care se poartă sub haine și măsoară la anumite intervale de timp (de obicei la 30 minute pe parcursul zilei și la 60 minute pe parcursul nopții) valorile tensiunii arteriale cu ajutorul unei manșete montate în jurul brațului. Aparatul va înregistra valorile tensiunii arteriale sistolice și diastolice, precum și frecvența cardiacă, informații ce vor fi stocate în memoria aparatului.

După încheierea perioadei de monitorizare pacientul revine pentru scoaterea dispozitivului, descărcarea și interpretarea datelor. Pe baza acestor date medicul va decide dacă este nevoie de ajustarea tratamentului prescris sau de alte investigații suplimentare.

De ce este importantă evaluarea corectă a tensiunii arteriale?

Persoanele care au hipertensiune arterială de cele mai multe ori nu prezintă niciun simptom și ignoră această problemă, dar riscă să dezvolte în timp complicații severe, precum:

– afecțiuni cardiace (infarct miocardic, insuficiență cardiacă, fibrilație atrială)

– boală cerebrovasculară (accident vascular cerebral, disfuncție cognitivă)

– ateroscleroză (boala arterială periferică, afectarea arterelor carotide)

afectarea rinichilor și a arterelor de la nivelul retinei

Principalele indicații ale monitorizării de tensiune

– Evaluarea eficienței tratamentului (evaluarea controlului tensiunii arteriale pe 24 ore, identificarea hipertensiunii arteriale rezistente)

– Identificarea profilurilor circadiene anormale (hipertensiunea arterială diurnă, hipotensiunea post-prandială, HTA nocturnă, profilul de dipping)

– Identificarea fenomenului HTA de halat alb (la pacienți tratați și netratați, hipertensiunea pseudo-rezistență la tratament)

– Fenomenul hipertensiunii arteriale mascate

Indicații suplimentare

– Screeningul și urmărirea sindromului de apnee în somn

– La femei însărcinate

– La pacienți cu risc foarte înalt

– Pentru evaluarea hipotensiunii arteriale

– Pentru evaluarea hipertensiunii endocrine

PROGRAMEAZĂ UN HOLTER DE TENSIUNE /24 ORE