ECOGRAFIE CARDIACĂ

 
 
 

Ecografia cardiacă – ecocardiografia

Este un test care folosește ultrasunete cu frecvență înaltă pentru a realiza imagini ale inimii. Ecografia cardiacă transtoracică face parte din evaluarea cardiologică standard. Uneori este nevoie de tehnici speciale de ecografie, precum ecografia de stres, ecografia transesofagiană, ecografia cu contrast.

De ce este utilă o ecografie cardiacă?

În urma ecografiei cardiace se obțin informații foarte importante despre structura și funcția inimii:

 • Dimensiunile inimii – în urma ecografiei se stabilește dacă există dilatare de cavități sau îngroșare de pereți.
 • Forța de contracție a inimii. Prin ecografie se evaluează funcția de pompă a inimii, atât global (exprimată prin fracție de ejecție, care la o persoana normală este intre 55-65%), cât și regional (exprimat ca cinetică regională). Identificarea unor zone de contractilitate redusă poate indica medicului afectarea arterelor coronare, caz în care pot fi indicate investigații suplimentare precum coronarografia.
 • Valvele cardiace. Sunt evaluate deschiderea și închiderea valvelor, atât prin examinare 2D, cât și prin parametri Doppler specifici.
 • Pericardul (învelișul inimii)

În plus, ecografia cardiacă poate identifica:

 1. Defecte cardiace congenitale (defecte din naștere ce constau în comunicări anormale între cavități, anomalii ale valvelor, conexiuni anormale ale vaselor
 2. Tumori cardiace
 3. Prezența unor trombi în cavitățile inimii
 
Programează o ecografie cardiacă în Ponderas Academic Hospital Call Center: 021 9886

Care sunt indicațiile ecografiei cardiace?

Cel mai frecvent medicul va recomanda efectuarea unei ecografii cardiace dacă suspectează anomalii ale valvelor cardiace sau anomalii de contractilitate ale mușchiului cardiac. Examenul este indicat în următoarele situații:

 • prezența unui suflu cardiac
 • în cazul lipsei de aer la efort (dispnee)
 • la pacienții cu anumite modificări pe electrocardiogramă
 • în cazul unei suspiciuni de anomalii cardiace congenitale
 • înainte de testul de efort
 • înainte de coronarografie
 • la pacienții cu valve mecanice
 • ca evaluare screening la sportivi

IMAGINI ECOGRAFIE CARDIACĂ

Ce se întâmplă înainte de ecografia cardiacă?

În cazul ecografiei cardiace transtoracice nu este necesară o pregătire specială. Persoana examinată poate mânca și bea înainte de examen și își poate lua medicamentele. Pentru efectuarea ecografiei este necesară descoperirea completă a toracelui, unde medicul va aplica o sondă de dimensiuni mici în diferite puncte pentru obținerea de imagini.

Ce se întâmplă în timpul unei ecografii?

Pacientul se întinde pe un pat și se va înclina spre partea stângă, cu mana stângă sub cap, apoi medicul va aplica la nivelul toracelui o sondă de dimensiuni mici care emite ultrasunete. Pentru ameliorarea calității imaginilor între sondă și torace se aplică pe piele un gel special, care la sfârșitul examinării se șterge, fără a lăsa urme și fără a fi nociv pentru piele. Tot pentru ameliorarea calității imaginilor, în timpul examinării medicul poate solicita pacientului anumite manevre precum oprirea respirației sau schimbarea poziției. O ecografie cardiacă completă durează în jur de 20 minute. La final se dă pacientului rezultatul scris ce cuprinde toate măsurătorile și concluziile examinării, posibil și un CD/DVD cu imaginile înregistrate.

Care sunt riscurile ecografiei cardiace?

Ecografia cardiacă este un test 100% neinvaziv care utilizează ultrasunete pentru a vizualiza pe un monitor inima și porțiunea inițială a vaselor mari. Ultrasunetele sunt complet inofensive și nu există nici un risc asociat cu acest examen. Ecografia poate fi efectuată în siguranță atât adulților, cât și copiilor sau femeilor însărcinate și poate fi repetată ori de câte ori este nevoie.