ANGIO CT-ul CORONARIAN

 
 
 

AngioCT-ul coronarian este o investigație imagistică non-invazivă prin care se evaluează inima și arterele coronare, artere care vascularizează mușchiul cardiac. Examinarea angioCT coronarian se mai numeste și coronarografie CT, este efectuată de către medicul radiolog prin intermediul uneui scanner CT (computer tomograf) și reprezintă o alternativă a coronarografiei clasice pentru diagnosticul bolii coronariene.

Examinarea angioCT poate fi foarte utilă în evidențierea anatomiei arterelor coronare și eventuale anomalii de origine coronariană, prezenței și gradului stenozelor (îngustărilor) coronariene, calcificărilor parietale (scorul de calciu), evaluarea bypass-urilor și patența stenturilor, evaluarea funcției ventriculului stâng, malformațiilor cardiace, dar și a funcționalitații protezelor valvulare, fiind folosită frecvent și pentru evaluarea arterelor carotide sau ale membrelor inferioare.

Este o investigație care se realizează fără internare, cu durată de aproximativ 10 minute din momentul așezării pacientului pe masă, practic fără riscuri în condițiile unei pregătiri corespunzătoare ce precede investigația.

Când este recomandat un angioCT coronarian?

Indicațiile principale sunt:

Dureri in piept atipice pentru angină pectorala, mai ales dacă există factori de risc asociați (fumat, sedentarism, suprapondere sau obezitate, hipertensiune arterială, diabet zaharat, nivel crescut al colesterolului). În cazul durerilor tipice pentru angină pectorală se recomandă explorare invazivă prin coronarografie.

Oboseală la efort pentru care nu s-a găsit o altă cauză, cardiacă sau de altă natură.

● Când există un risc cardiovascular moderat calculat prin scoruri de risc specifice, chiar și în absența simptomelor.

● Antecedente familiale de boli de inimă, în mod particular boală coronariană.

● Evaluarea grafturilor la pacienții cu bypass aorto-coronarian.

● Când există modificări posibil ischemice pe electrocardiogramă (EKG)

În cazul persoanelor cu factori de risc pentru dezvoltarea bolii coronariene, la care probabilitatea de a identifica probleme este mică și nu se indică efectuarea coronarografiei de primă intenție, angioCT-ul coronarian este o alternativă excelentă.

Dacă, însă, suspiciunea de boală coronariană este înaltă, se preferă evaluarea arterelor coronare prin coronarografie. Un avantaj al coronarografiei este faptul că, în cazul identificării unor stenoze (îngustări la nivelul arterelor coronare), investigația se poate continua mai departe cu implantarea unui stent coronarian în zona de stenoză, procedură numită angioplastie coronariană.

Orice rezultat anormal de angioCT coronarian care evidențiază stenoze coronariene semnificative trebuie urmat obligatoriu de coronarografie.

Important de menționat, un procent din pacienții cu diabet nu prezintă simptome tipice și pot avea boală coronariană severă chiar în absența durerilor in piept. De aceea, explorarea arterelor coronare se justifică la diabetici – fie prin angioCT coronarian sau coronarografie – când există argumente, în cazul simptomelor atipice sau chiar în absența simptomelor.

Cum se efectueaza un angioCT coronarian

Un rol deosebit în obținerea unor rezultate concludente îl are pregătirea corecta a pacientului pentru această examinare: cu 24 de ore înainte de angioCT sunt contraindicate cafeaua, bauturile care conțin cofeină, ceaiul negru și sucurile energizante, fumatul. Pacientul nu trebuie să manânce cu câteva ore înainte de investigație. De asemenea, este important de cunoscut istoricul pacientului, pentru că în prezența stenturilor coronariene sau intervenții de chirurgie cardiaca în antecedente se alege un protocol de examinare diferit.

AngioCT-ul coronarian este neinvaziv și implică injectarea de substanță de contrast la nivelul unei vene periferice, de obicei la nivelul antebrațului, spre deosebire de coronarografie, care presupune avansarea unui cateter și injectarea directă în arterele coronare.

Pacientul este poziționat pe masa computer tomografului. La nivelul antebrațului se va monta o linie venoasă (branulă) și se vor atașa electrozi pentru monitorizarea ritmului cardiac. Pe branulă se va face o injecție cu substanță de contrast înainte de începerea examinării, apoi pacientul va fi rugat sa își tină respirația timp de 10-15 secunde în timp ce masa avansează prin scanner. Întreaga procedură durează în jur de 10-15 minute.

Uneori, înainte de examen, se pot administra medicamente beta blocante pentru a scădea pulsul sub 60 bătăi pe minut – astfel se obțin imagini de o calitate mai bună. Este important ca medicul să fie informat despre orice istoric de alergie la medicamente sau la substanța de contrast.

Utilitatea examinării

CT-ul coronarian este capabil să identifice leziuni coronariene, este simplu de efectuat, cu minime contraindicații, ceea ce îl face o explorare foarte valoroasă. Există și situații în care există indicație clară de coronarografie, dar pacientul refuză explorarea, preferând inițial un examen non-invaziv precum angioCT coronarian.

Prin CT coronarian se poate calcula și așa numitul scor de calciu, care este un marker indirect de încărcare aterosclerotică a arterelor coronare, calcificările coronariene fiind un semn precoce de boală coronariană (scorul de calciu având valoare diagnostică înaintea apariției primelor semne sau simptome de ischemie miocardică). Scorul Agatston se calculează în funcție de întinderea și densitatea leziunilor în raport cu aria CT examinată. Se determină prin explorare CT nativă, este o metodă simplă, non invazivă, cu durată scurtă și iradiere minimă, utilă la pacienții cu risc intermediar de infarct sau deces.

AngioCT coronarian vs. coronarografie

Alegerea metodei de explorare a arterelor coronare se face individualizat și trebuie să ia întotdeauna în calcul prezența sau absența simptomelor, contextul general, contraindicațiile fiecărui tip de examen în parte, cu punerea în balanță a beneficiilor și a riscurilor, precum și opțiunea pacientului. Toate aceste aspecte sunt de discutat în detaliu cu medicul cardiolog.

Contraindicatii pentru efectuarea de angioCT coronarian

AngioCT-ul este total contraindicat in cazul femeilor însărcinate sau pacienților cu boala (insuficiență) renala cronica avansată. Toți pacienții vor face analize de sange pentru evaluarea funcției renale cu 24-72 ore înainte de investigație. În funcție de valorile creatininei serice și ratei de filtrare glomerulara (RFG) – clearance-ului creatininei – se va decide dacă este posibilă realizarea angioCT-ului cu substanță de contrast iodata.

Alte contraindicatii relative pot fi alergia la substanta de contrast sau aritmiile cardiace. Orice istoric de alergie la substanță iodată trebuie semnalat pentru a realiza o pregătire adecvată înainte de examinare.